Zaboravili ste login podatke?
Korisničke stranice: Login ili Registracija
Najavi dešavanja

Napiši novost

Izdvojeno
First minute
Last minute
Extra ponude


• Pogledaj objekte u tražilici

- Opština Neum osnovana je 1. januara 1978. godine. Sjedište Opštine je u Neumu, ulica Kralja Tomislava broj 1. Neum je grad i turističko naselje i jedini bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more. Nalazi se u Zaljevu Neum Kleka. Udaljenost Neuma od Dubrovnika je 70 km, od zračne luke Dubrovnik 90 km, od Mostara70 km, Međugorja 70 km, od željezničkih stanica Ploče i Metkovića po 30 km.

- Zaljev Neum Kleka dug je oko 6 km, širok oko 1,2 km i površine oko 8 km kvadratnih. Neum je zaklonjen od otvorenog mora, pa je stoga i znatno topliji. Neum se odlikuje dugim i toplim ljetima i kratkom i blagom zimom, te spada u red primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana. Srednje mjesečne temperature mora na površini kreću se oko 13°C u januaru do 32°C u julu i augustu. Povoljni klimatski uslovi omogućavaju, osim kupanja i sunčanja, gotovo tokom 7 mjeseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski zrak, šetnje obalom, te bavljenje raznim sportovima na vodi itd.

- Neum danas ima oko 2.500, a cijela opština oko 5.000 stanovnika. Neum raspolaže sa 7.000 ležaja u hotelima visoke kategorije, te odmaralištima i privatnom smještaju, gdje su osigurani uvjeti za ugodan boravak tijekom cijele godine.

Pročitaj više
Slike destinacije

Kliknite na sliku na mapi lijevo