Zaboravili ste login podatke?
Korisničke stranice: Login ili Registracija
 Najavi dešavanja

 Napiši novost

Izdvojeno
First minute
Last minute
Extra ponude


• Pogledaj objekte u tražilici

O Neumu

Neum je grad i središte općine na jugu Hercegovine. To je jedini bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more.

Teritorij Neuma ustupila je 1718. Turcima Dubrovačka Republika.

Potpisivanjem Daytonskog sporazuma, općina Neum je u cjelini ušla u sastav Federacije BiH.

Zemljopis

Udaljenost Neuma od Dubrovnika je 70 km, od zračne luke Dubrovnik 90 km, od Mostara 70 km, Međugorja 70 km, od željezničkih kolodvora Ploče i Metkovića po 30 km.

Neum se odlikuje dugim i toplim ljetima i kratkom i blagom zimom, te spada u red primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana.

Srednje mjesečne temperature mora na površini kreću se oko 13°C u siječnju do 32°C u srpnju i kolovozu. Povoljni klimatski uvjeti omogućuju, osim kupanja i sunčanja, gotovo tijekom 7 mjeseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski zrak, šetnje obalom, te bavljenje raznim sportovima na vodi.

Stanovništvo

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Neum imala je 4.325 stanovnika, raspoređenih u 27 naselja.

Naseljena mjesta oko Neuma

Babin Do, Borut, Brestica, Broćanac, Brštanica, Cerovica, Cerovo, Crnoglav, Dobri Do, Dobrovo, Donji Drijen, Donji Zelenikovac, Dubravica, Duži, Glumina, Gornje Hrasno, Gradac, Hotanj Hutovski, Hutovo, Kiševo, Kolojanj, Moševići, Neum, Prapratnica, Previš, Rabrani, Vinine i Žukovica.

Povijest Neuma

Hrvati su počeli naseljavati neumsko područje u srednjem vijeku (7. stoljeće), i tu kontinuirano žive, bez obzira na osvajače i vladare, odnosno države pod kojima su bili, sve do danas.

Dubrovačka Republika je nakon mira u Srijemskim Karlovcima od 1699. godine zahtijevala da njen teritorij bude odvojen od teritorija Mletačke Republike na sjeveru i jugu, te poslije pregovora Turci izlaze na more na obje kopneno-morske granice Dubrovačke Republike...

Pročitaj više
Slike destinacije

Kliknite na sliku na mapi lijevo